Plac Na Glanc

W ramach projektu Plac na Glanc zrewitalizowaliśmy już 7 placów w kilu katowickich dzielnicach.

Znamy wyniki konkursu Plac na Glanc 2018

W tym roku projekt zwyciężyły 2 podwórka:

przy ul. Pośpiecha 13 (Załęże) i podwórko przy ul. Strzelców Bytomskich 13 (Dąbrówka Mała)

Za projekt architektoniczny podwórka przy ul. Pośpiecha 13 odpowiadać będą Ewa Labus, Grzegorz Layer i Michał Centkowski.

W wyniku konkursu wyłoniliśmy zwycięski projekt podwórka przy ul. Strzelców Bytomskich 13

Wspólnie z mieszkańcami, firmą Novum i SARP Katowice wybraliśmy z konkursowych projektów ten, który będzie zrealizowany na podwórku przy ul. Strzelców Bytomskich w Katowicach.
Jego autorami są Maciej Warot i Anna Gajowiec.
Jury doceniło oryginalność i spójność koncepcji, kreatywne podejście do tematu, funkcjonalność przestrzeni, celne wysłuchanie głosu mieszkańców oraz racjonalne gospodarowanie środkami.

Gratulujemy! 

Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ

W razie pytań prosimy o kontakt: Katarzyna Stalicka, katarzyna.stalicka@miastoogrodow.eu,
tel. 722 003 074


Projekt Plac na Glanc edukuje i zmienia świadomość społeczną. Co roku udowadnia, że to mieszkańcy mają wpływ na to jak wygląda ich najbliższa przestrzeń. Co więcej - to oni przede wszystkim za nią odpowiedzialni. Cały proces projektowy opiera się o społeczną partycypację, oddolność i odpowiedzialne projektowania, nie tylko dla mieszkańców ale wraz z nimi. Plac na Glanc, ma stać się modelową przestrzenią, wzorem której zainspirują się mieszkańcy innych kamienic i w miarę możliwości zaczną zmieniać swoje otoczenie. Wraz z przemianą wizerunku podwórka roście ilość interakcji między sąsiadami, którzy najpierw na specjalnie przygotowanych warsztatach, tworzą z projektantami elementy małej architektury, a później o odmienioną przestrzeń dbają. Niezwykle ważnym aspektem jest to, że projekt Plac na Glanc jest to jedno tych
z działań, które wykorzystując najnowsze rozwiązania we wzornictwie, ma pokazywać dobre praktyki oraz wyznaczać nowe kierunki w designie w przestrzeni publicznej. Projekt zakłada również wykorzystanie rozwiązań z pogranicza ekologii i metod recyklingu.

REGULAMIN PLAC NA GLANC 2018